12.díl PL Krok za krokem: Týmové provázko-hraní

12.díl uzavírá další trojici dílů a dnes to bude na téma: Provázky. Určitě to znáte. Snad každý začátečník si musí říkat, k čemu ty provázky jsou a co s nimi asi tak budu dělat? Alespoň já to tak měla. Neskutečně se mi líbila škála barev, která je dostupná a tou jsem se také nechala zlákat a pár provázků si pořídila. Pak jsem ale netušila co s nimi a začala si trošku vymýšlet. A vy dnes máte jedinečnou možnost nahlédnout pod ruku nám všem :-). Ano, dnes jsem si pro Vás připravila týmový článek a ráda bych Vám ukázala, co s provázky, nitěmi či lanky děláme my všechny :-).

V době koupě mých prvních provázku jsem ještě netušila, co Pinterest je a nikdy by mě nenapadlo, že inspirace a návody se dají hledat na webech. Vzala jsem si tedy provázek a zkusila jej vložit do kapes v PL albu.

A pro ty z Vás, které rády materiál syslíte, anebo jen máte provázky a stužky rády, pro ty má Monča typ na uskladnění ze své pracovny:

U Monči v pracovně…

Mezi mé první kartičky patří úvodní kartička k týdnu, kde jsem pomocí provázku vytvořila číslici 9. Upletla jsem z provázku klasický copánek, aby byl výraznější a pomocí glossy accent lepidla jsem ho pak přilepila ke kartičce.

Provázkem můžete orámovat či omotat pouze fotografii jako to udělala Monča. Fotku to krásně ozdobí a výsledek na kartičce vypadá dokonale.

Provázek ale nemusí být vždy „organizovaný“ :-). Vypadá skvěle i nearanžovaný, jednoduše „pohozený“ (pozn. toto nearanžování mi kolikrát zabere daleko víc času než naaranžování 😀 ).
Schválně mrkněte na stránku Janky, která pomocí provázků naprosto úžasně dotvořila jeden ze svých projektů!

Janky provázky-hraní

A že z provázku toho nejde víc než jen omotávání, rámování a „pohazování“ po papíře? Omyl! Olinka si s provázky umí vyhrát i jinak. Vytvořte si i vy svou provázkovou ozdůbku. A když použijete jednobarevný provázek, můžete si na něj třeba i kreslit či dokonce lepit kamínky, kytičky a enamelky ;-).

Nádhera v podání Olinky…
Navlíkaná. Od dětství zná snad každá z nás navlékání korálků. No která z nás nechtěla být parádnicí? Dnes už parádíme víc spíš papír než sebe, ale co už :-D. Určitě najdete i vy ve svých zásobách pár ozdůbek, které si můžete na provázek navléknout a ozdobit tak kartičku do PL, přáníčko pro Vaše nejbližší anebo visačku na dárky… A jedna „navlíkaná“ je tu pro Vás od Olinky:
Navlíkejte, je to krása…
Proč použít jen provázky, když má každá, z Vás švadlenek, plný šuplík nití? Použijte je! Monča to dělá poměrně často, ráda a naprosto skvěle! Zmuchlejte trochu té nitě, opět správně NE-aranžujte a rozhodně tím své projekty zpestříte a oživíte ;-).
Monči parádní „bordel“ z nití a provázku 🙂
A co takhle složit si z provázku nějaký ten text? Pravda, to už bude pro trpělivější z nás, jako je třeba Kamča. Provázek se kroutí, nervy tečou…ach ano, alespoň u mě to tak bývá 😀
Kamči „nadpisovaná“
Provázky se dají použít též k vytvoření ozdůbek. Jednu z nich jsme si ukázali už v dílu o washi páskách, pamatujete? Na něčem ty praporky viset musí…
Jak na takový praporek?
Monči praporek v akci

Mašličkovaná! Važte, motejte, mašličkujte. Mašličky vypadají luxusně, což dokládá i Janky mašlička na knoflíku.

Janky „knoflíková mašlička“
Pokud Vám nejde mašlička uvázat vprostřed provázku, jednoduše si ji můžete uvázat stranou a pak jen nalepit na provázek běžící na podkladě. Takto jsem udělala svou mašličku já. Nejprve jsem přes stránku nalepila provázek a až na něj jsem umístila mašličku dodatečně.
Mašlička lepená dodatečně…

Už tu padla zmínka o nitích …tak přiznejte se, která z Vás je švadlenka a ráda si doma zasedne krom stolu s papírem i za šicí stroj? ANO! Proč nezkusit něco málo do papíru vyšít? Já si takto vytvořila svou první stránku, kterou jste též mohli vidět v jednom z „mých pátků“ …netřeba se ale držet rovných čar. Šijte kruhy, trojúhelníky, cik cak vzory anebo třeba entlujte! Vše bude vypadat skvěle.

 

Růžové kusy papíru jsou přišité k podkladovému papíru

A když už jsme u toho šití, nitě, provázky, ale i bavlnky jsou vhodné i k vyšívání do papíru. Existují i šablony, pomocí kterých si propícháte díry do papíru a pak už stačí „jen“ vzít jehlu s nití… Tady jen malé upozornění. Širší bavlnka vypadá na papíru lépe, je výraznější, ale výraznější je pak i tloušťka stránky. Nezapomeňte, že co vyšijete na povrch, je vyšité i z druhé strany, takže stránka tím značně přibude na objemu 😉 Opět můžete „obšívat“ kartičky, fotky, rohy fotek …cokoli chcete zvýraznit. Anebo si prostě vytvořte obrázek. A že nemáte šablony? nevadí. Vemte k ruce čtverečkovaný papír a šablonu si vytvořte sami 😉

Mé obšívání a vyšívání…
Kdo by to byl řekl, že toho s provázkem půjde tolik vytvořit? Doufám, že i vy, kteří s PL začínáte a metody zdobení si osvojujete svým tempem, tak nějaký ten provázek k ruce vemete a nezapomenete se nám pochlubit :-).
Děkuji za spolupráci všem mým členkám skvělého Design teamu a přeji krásný zbytek dne a co nejkrásnější víkend.

 

MUDr. Michala Knězková

All posts

2 Comments

  • Stanislava Bicková 24.7.2015 at 14:58

    zase krása veliká 🙂 🙂 jsi studnice nápadů a inspirace Míšo 🙂

    • Míša 29.7.2015 at 11:12

      Stáni děkuju, moc moc mě těší, že i po takové době můžu i Vás zkušené inspirovat 🙂

    Leave a Reply

    Vítejte u nás na blogu!

    Mé jméno je Míša a jsem dětská lékařka. Především jsem ale mámou 4 dětí. Blog je o všem co mě naplňuje, co máme rádi, co nám dává smysl. Tedy o prevenci, zdraví, cestování a o našem životě. Doufám, že se Vám tu s námi bude líbit.

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Internet je plný informací, které ale mají skutečnou váhu? Co mám dělat? Povíme si vše od porodnice, prvních horeček a průjmů, přes otázky o očkování až po syndrom náhlého úmrtí a nácvik resuscitace kojence. Doma už vás nic nezaskočí! Nově i ON-LINE!

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Úspěšný projekt První pomoc dítěti už běží třetím rokem! Často si říkáte Co mám dělat? Přijďte a tenhle myšlenkový kolotoč dostane řád a vy pocit jistoty, že v případě nutnosti skutečně pomůžete! Nově i ON-LINE!

    Už potřetí MAMAblogem roku! Děkujeme!

    Kam za námi

    Nejnovější příspěvky

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    Děkujeme, že jste se zatoulali až k nám. Narazili jste na blog mladé lékařky a především mámy, který je o lásce k dětem, zdraví, hraní, cestování, Project Life, vzpomínkách a všem smysluplném co nás baví a naplňuje. Doufáme, že se vám bude líbit.

    ×