11.díl PL Krok za krokem: Střílečka aneb pistole v hlavní roli!

Krásný poslední den práce Vám všem, kteří jste si ke kávičce otevřeli další díl seriálu. Na dnešek jsem se rozhodla připravit článek opět spíše pro Vás, kteří jste letos začínali a rádi poznáváte možnosti ve zdobení svých alb. Dnešek bude o technice zvané „Horké embossování“. V předchozích dílech jsem již pistoli párkrát vytáhla, ale když se mě kamarádka ptala, že jak vlastně to embossování funguje, došlo mi, že článek věnovaný jen této technice na škodu nebude :-). A tak, tady je!

K embossování budeme potřebovat tři základní věci (nezbytně nutné, zbytek je jen nadstavba pro Vás chamtilky, které – stejně jako já – potřebujete mít všechno 🙂 ).
  1. embosovací inkoust případně pero na embosování
  2. horkovzdušnou pistoli (lze nahradit toustovačem, topením, troubou – prostě zdroj tepla)
  3. embosovací prášky
Připravila jsem si pro Vás pár ukázek toho, na co vše lze embosování použít.

PAPÍR

Na prvním postupu je ukázaný prostý základ a princip embosování. Mohlo by se zdát, že je zbytečné embosovta, když můžu použít inkoust a jednoduše orazítkovat, ale není to tak úplně. V mém případě jsem použilůa černý prášek a tuto metodu z důvodu, že jsem chtěla docílit skutečně výrazné černé barvy. To se mi s pomocí inkoustu ještě nikdy nepodařilo. Druhý důvod, proč používám embosování je ten, že mám poměrně velkou zásobu prášku, které bývají levnější než inkousty a mám tedy větší škálu barev. Pokud nenajdu inkoust, používám pak prášek, aby mi doplňky a nápisy hezky ladily.

 

Horké embosování spočívá v přichycení embosovacího prášku na embosovací inkoust. Nejčastější metodou je spojení s razítky.
  1. razítko namočíte v embosovacím inkoustu – jde o speciální lepivý inkoust, který je průhledný, namočíte razítko a otisknete jej na zvolené místo
  2. otisk posypete embosovacím práškem a ten následně vsypete zpět do kelímku s práškem. V místě, kde byl embosovací inkoust, se prášek nalepil a vytvořil vám tak obrys Vašeho razítka
  3. pomocí horkovzdušné pistole zahříváte prášek, který se po cca 20s začne roztavovat a spojí se v ucelenou plastickou hmotu. Na základě barevnosti prášků, které vlastníte si tak vytvoříte krásné barevné doplňky ke svým projektům. Využití najde v PL, ale též na přáníčka a visačky a vůbec velkou fůru projektů…

 Tipjakmile sklepete prášek z kartičky, všimněte si, že se pár zrnek vždy přichytí i na místě, kde jste ho mít nechtěli. Zdá se to sice jako nepatrný prach, ale po zatavení pistolí se velice zvýrazní. Dejte si tedy záležet a tam, kde být prášek nemá, tam ho odstraňte. Mně osobně to prsty příliš nejde a štětec jsem pořád lína pořídit 😀 a tak tedy používám dcery starý zubní kartáček. Spotřeba kartáčků je u nás veliká, kdo má dítě asi zná :-D. Pomocí kartáčku pak odstraním nežádoucí prášek a až pak zatavím pistolí.


KOREK

Další možností materiálu, který lze embosovat je například korek. Postup je totožný s papírem. Jen si dávejte pozor na sklepávání prášku z korku, moc do korku neklepejte ani nesfoukávejte, jen opatrně naklopte a setřeste, aby se Vám prášek na korku udržel.
  1. namočte razítko do embosovacího inkoustu
  2. posypte embosovacím práškem, přebytek prášku sklepejte a zatavte pistolí
  3. pokud nejste spokojeni s výsledkem, protože jste neměli důkladně posypáno práškem, nic není ztracené. Vezměte k ruce embosovací pero a místo, kde Vám prášek chybí si dokreslete perem a ono místo opět posypejte práškem, sklepejte a zase zatavte ;-).

Tipvšimněte si, že otisk posypávám práškem vždy nad podložkou, na které mám ještě bílý papír. Papír je přehnutá v půlce a má to svůj účel. Díky tomuto způsobu přijdete o co nejméně prášku. Jakmile sklepete prášek z korku na papír, díky papíru vrátíte veškerý přebytečný prášek zpět do krabičky. Pokud bych měla prášek na podložce, už bych ho všechen do krabičky určitě nevrátila. Přepůlení papíru využijte jako žlábek, po kterém sesypete prášek zpět.  

A korkové ozdůbky jsou na světě – opět si je můžete vyrobit v libovolných barvách a doladit tak své stránky k barevné dokonalosti :-).
Já si pomocí korkových ozdob dozdobila kartičku z prvního pokusu a vznikla úvodní karta k dalšímu týdnu:

 

VELLUM

I pergamenový papír lze embosovat! Já si takto vytvořila vellumové okénko na fotografii. Za tuto inspiraci patří můj velký dík Janče :-). Okénko zdůrazní na fotce detail, který si vyberete a já si vybrala právě sladkou jahůdku.

  1. Na vellum jsem si předkreslila místo pro okénko
  2. Otiskla jsem razítko s nápisem „Sweet“ namočeným do embosovacího inkoustu
  3. Posypala jsem otisk práškem

 

Na levém obrázku pak vidíte nápis posypaný práškem ještě před použitím pistole. Na druhém obrázku pak výsledná kartička ;-).

OSTATNÍ

U korku, vellum a papíru však netřeba končit. Horké embossování využijete například i na fotografie, horkovzdušné folie, kovové ozdoby, dřevěné výseky…
Fotografie – zde však velký pozor. Embossování na fotky má svá úskalí.
  1. Před použitím embosovacího inkoustu je třeba přetřít fotku antistatickým ubrouskem. Fotka jinak elektrizuje a prášek se Vám přichytí k fotce a nejen na místě, kde bude embosovací inkoust!
  2. Dávejte pozor, aby vám neujelo razítko. Nelze to moc poznat, protože je embosovací inkoust bezbarvý a poznáte to až ve chvíli, kdy posypete otisk práškem.
  3. Zahřívejte pistolí vždy zadní stranu fotky, tedy zespodu. Pokud bude teplo působit přímo na přední stranu, začne fotografie měnit barvy!
  4. Zahřívejte fotografii z větší vzdálenosti, alespoň 30cm. Jinak se fotka začne kroutit a změní barvy.
Děkuji za přečtení dalšího dílu a přeji Vám krásný rozžhavený víkend. A i když asi budeme zítra všichni u vody, najděte si čas a aspoň něco málo papíru a fotek si ozdobte ;-).
MUDr. Michala Knězková

All posts

1 Comment

  • reenik 24.8.2015 at 20:19

    Super!!! Jak prosím upevňuješ vellum na fotku? Jen přiložíš nebo se to dá něčím přilepit? Děkuji

  • Leave a Reply

    Vítejte u nás na blogu!

    Mé jméno je Míša a jsem dětská lékařka. Především jsem ale mámou 4 dětí. Blog je o všem co mě naplňuje, co máme rádi, co nám dává smysl. Tedy o prevenci, zdraví, cestování a o našem životě. Doufám, že se Vám tu s námi bude líbit.

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Internet je plný informací, které ale mají skutečnou váhu? Co mám dělat? Povíme si vše od porodnice, prvních horeček a průjmů, přes otázky o očkování až po syndrom náhlého úmrtí a nácvik resuscitace kojence. Doma už vás nic nezaskočí! Nově i ON-LINE!

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Úspěšný projekt První pomoc dítěti už běží třetím rokem! Často si říkáte Co mám dělat? Přijďte a tenhle myšlenkový kolotoč dostane řád a vy pocit jistoty, že v případě nutnosti skutečně pomůžete! Nově i ON-LINE!

    Už potřetí MAMAblogem roku! Děkujeme!

    Kam za námi

    Nejnovější příspěvky

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    Děkujeme, že jste se zatoulali až k nám. Narazili jste na blog mladé lékařky a především mámy, který je o lásce k dětem, zdraví, hraní, cestování, Project Life, vzpomínkách a všem smysluplném co nás baví a naplňuje. Doufáme, že se vám bude líbit.

    ×