8.díl PL krok za krokem: Pojďme ozdobit pár fotek!

Týdny letí jako voda a je tu další pátek. Počasí venku sice nic moc, ale nevadí. Udělejte si kafíčko či čaj a pojďte si se mnou ozdobit pár svých fotografií. Nejednou jsem slyšela názor, že z fotek máte respekt či strach a popisovat, polepovat či dokonce stříhat je, se obáváte. Netřeba. Prošla jsem pár svých týdnů z posledních dvou let a přináším Vám pár příkladů, jak si své fotky ozdobit. Začneme u těch decentnějších až po samotné stříhání fotek ;-).

1. JOURNALING

…místa pro text není nikdy dost a tak si ho udělejme co nejvíc. Fotka je dokonalé místo pro text. Napsat ho můžete již ve foto editorech na počítači, anebo si ho vytvořte sami. Například z papírových zbytků:
…k ruce vezměte samolepicí abecedy
…text ze štítkovačů vypadá také skvěle…
…a pro odvážnější z Vás 😀 …klidně fotku rozstříhejte, podlepte kartičkou a máte opět prostor pro psaní textu!
A co takhle přicvaknout vlaječku? Můžete ji jako já ozdobit např.razítkem (víkend).
Vlastníte-li big shot, co si i pomocí této šikovné mašinky udělat trochu místa? Komiksové bubliny mám ráda a na mnoha místech vypadají prostě báječně!
Razítkovat můžete přímo na fotky – jen nezapomeňte, že razítkovací barva nesmí být vodou ředitelná ;-). Anebo můžete razítkovat přeneseně. Šup otisk na papír a ten pak umístit na fotku:
…a když už jsme u razítka, můžete si ho vybarvit či poupravit jak se Vám zlíbí:

2. POLEPÍME SI!

Jediné čemu se snažím vyhýbat, jsou prostorově výraznější ozdoby. Zbytek je na fotkách vítán a většina dostupných ozdob se skvěle hodí. Stačí si prostě vybrat. Co se týče lepidel, je jen na Vás, které si zvolíte. Já osobně mám velice dobrou zkušenost s rolátky a na ozdůbky pak glossy accent lepidlo.
Transparentní výseky – cokoli průhledného doporučuji lepit buď klasickým „tužkovým“ lepidlem, případně pak glossy accent, ale ten použít v místě, které je buď barevné nebo je na něj ještě ozdůbka – enamelka apod. Jinak lepidla pod takovými ozdobami prosvítají.

 

Svorky – opět asi pro silnější povahy, které se nebojí udělat do fotky díry :-). Já sama je naprosto zbožňuji. Moc si totiž užívám ten plastický vzhled, který celé stránce dodají. A od té doby, kdy jsem se rozhodla, že rok 2015 uložím do dvou alb, a nemám tedy povinnost šetřit prostor, užívám si těchto ozdob z plna hrdla :-).

 

 

Pro toho, kdo rád zdobí anebo se nutně potřebuje zbavit zásob a je líný vkládat na scrapbazárek :-D. Mixujte. Fotky snesou mnoho a stačí prohledat pár šuplíku, a určitě též najdete spoustu materiálu, který bude fotkám slušet.

 

 

Kytičky – papírové kytky jsou překrásné a k jarním a letním stránkám patří. Kytičky barevně míchejte, nalepte klidně více vrstev na sebe a samotný střed pak můžete vyplnit peličkou, enamelkou, hřebíčkem… výsledek je pokaždé jiný, ale vždy moc pěkný ;-).
Papírové výseky – určitě to znáte. Ke kartičkám už mi nestačí mít jen vhodné samolepky či abecedu, rozhodně musím mít i výseky. Z dané kolekce pak vytvořím stránku a s jistotou vím, že budou výseky parádně ladit. Bez většího stresu či nutnosti kombinovat různé výrobky máte sladěnou stránku, a pokud k tomu ozdobíte i fotky, výsledek bude perfektní.

 

Odznáčky, plíšky aj….jsou sice na prostor náročnější, ale výsledek zato stojí. Pokud znáte ozdoby z plíšku, tak jistě víte, že jsou často podlepené 3D čtverečky. Pokud místo šetříte, není nic jednoduššího než čtvereček sejmout a nalepit klasickým lepidlem. Ale upřímně – velká škoda :-D.

 

Epoxidové samolepky – božské. Nevím proč, ale vždy, když se mi dostane do ruky epoxidová samolepka, mám chuť ji sníst :-D. Plastický a krásně lesklý povrch v plastové kapse sice mírně zanikne, ale vy o nich vždy vědět budete. Tak je to u mnohých osob a „vychytávek“. Běžný smrtelník otáčí jednu stranu za druhou desetinásobnou rychlostí jak my kochalky :-D.

 

Enamelky, puffy stickers – máte je? Tak šup tam s nimi. Vypadají fantasticky, stačí dva tři kousky enamelek a fotka je zase o kousek výš 😉
Propisot – tahle skvělá „tetovačka“ je pro fotografie jako stvořená. Na fotce to bohužel nevyniklo, ale nápis „happy day“ je božsky třpytivě zlatý.
 A co zahrabat v zasobách z galanterky? Flitry – fůra barev i velikostí a všechny vypadají skvěle. To samé platí o knoflíkách – nešetříte-li tolik místem, knoflíky budou vypadat krásně :-).

 

 

 A chcete-li mít k ozdobám svůj vztah, posbírejte letáčky, vstupenky, cokoli se k fotkám tématicky hodí a nalepte je. Já jsem například z IKEA katalogu vystřihla jejich všem známé tužtičky a udělala jsem z nich ozdobu na koláži.

 

 

 Kovové ozdoby – ani kovu se bát nemusíte. Na fotky se hodí, vypadá krásně a s glossy accent lepidýlkem mi drží jedna báseň ;-).

 

Tak a to byl přehled mnou nejčastěji používaných ozdob. Možností je však spousta. Snad každá ozdoba určená pro scrapbook lze použít, záleží jen na Vašich možnostech a představách :-). V jednom z dalších článků se objeví i kouzlo fotofiltrů, dřevěných výseků…je spousta možností zdobení. Hrajte si, zkoušejte a nezapomeňte se nám trochu chlubit i tím vlastním peřím :-).
Přeji krásný víkend a těším za týden „na přečtenou“.

 

 

MUDr. Michala Knězková

All posts

No Comments

Leave a Reply

Vítejte u nás na blogu!

Mé jméno je Míša a jsem dětská lékařka. Především jsem ale mámou 4 dětí. Blog je o všem co mě naplňuje, co máme rádi, co nám dává smysl. Tedy o prevenci, zdraví, cestování a o našem životě. Doufám, že se Vám tu s námi bude líbit.

Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

Internet je plný informací, které ale mají skutečnou váhu? Co mám dělat? Povíme si vše od porodnice, prvních horeček a průjmů, přes otázky o očkování až po syndrom náhlého úmrtí a nácvik resuscitace kojence. Doma už vás nic nezaskočí! Nově i ON-LINE!

Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

Úspěšný projekt První pomoc dítěti už běží třetím rokem! Často si říkáte Co mám dělat? Přijďte a tenhle myšlenkový kolotoč dostane řád a vy pocit jistoty, že v případě nutnosti skutečně pomůžete! Nově i ON-LINE!

Už potřetí MAMAblogem roku! Děkujeme!

Kam za námi

Nejnovější příspěvky

MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

Děkujeme, že jste se zatoulali až k nám. Narazili jste na blog mladé lékařky a především mámy, který je o lásce k dětem, zdraví, hraní, cestování, Project Life, vzpomínkách a všem smysluplném co nás baví a naplňuje. Doufáme, že se vám bude líbit.

×