Den v oáze… Farmapark Soběhrdy

Nadpis článku je dokonale výstižný. Z Prahy co by kamenem dohodil jsme našli sen každého rodiče :-). Obrovský „park“ (znáte jiný park, který by měl rozlohu přes 250 tisíc metrů čtverečných? 😀 ). My jsme v něm prožili jeden celý den a rozhodně bychom vydrželi déle. Pro Vás alespoň trocha z dokumentace, a protože já sama vždy uvítám co nejvíce informací k výletům, které nám hledám, pokusím se vše potřebné sepsat i pro Vás. Farmapark Soběhrdy.

V neděli ráno narychlo balím svačiny, pití, věci „do lesa“ (rozuměj dětem tepláky a náhradní oblečení, protože zaručeně skočí do prvního potoka či zvířecího …. 😀 ). A vyrážíme. Necelých 30km od Prahy (po D1 nás navigace vedla přesně 28 minut) vznikl nádherný prostor, který cílí převážně na rodiny s dětmi. Žije tu přes 250 zvířat (cca 60 druhů), z různých farem z celého světa. Najdete tu nejedno venkovní dětské hřiště, nekonečné pastviny pro zvířenu a dokonce tu obrovskou zastřešenou  vytápěnou hernu pro dětí. Kdo nepoznal, musí!

 

Protože své děti znám moc dobře, bylo mi hned v úvodu jasné, že dveře do obrovské herny smím otevřít až jako poslední, protože si nejsem jistá, že bych je ven ještě dostala :-D. A to Nela vše živé i přírodu opravdu miluje.

Vydali jsme se tedy rovnou za zvířátky. Hned v úvodu je dobré říci podstatnou věc. V areálu toho s hotovostí v ruce moc nezmůžete. V pokladě dostanete kreditovou kartu, na kterou si u pokladny nahrajete částku v kreditech. Je jen na Vás kolik to bude, v areálu pak vše platíte touto kartou. Co je na ní super je, že čerpat můžete i do mínusu a při odchodu prostě jen doplatíte. Bylo to skvělé, protože platit za nás mohly s klidem děti :-D.
U poklady si též můžete zaplatit možnost krmení zvířat (30kč na osobu). Pokud tak uděláte, a já to rozhodně schvaluji, dostanete na ruku speciální náramek, podle kterého Vás pak v areálu chovatelé poznají. Nasadili jsme tedy náramky a byl to jeden z nej zážitků. Můžete pak přímo do výběhů, mít úplný kontakt se zvířaty a pro děti je to asi nejlepší zážitek. Většina zvířat totiž byla proti holkám fakt véééliká, takže bylo parádní pozorovat ten respekt a rozvahu, se kterou k mazlíkům přistupovaly.
I když se z fotek zdá, že je areál jedna obrovitánská louka, všude se dostanete okolo výběhů po asfaltových cestičkách. Nikdo Vás po nich nebude nutit chodit, běhejte kde je Vám libo, ale každá kdo bere kočárek mě teď pochopí. V kdejaké farmě jsem raději uvázala Julinku k sobě, než abych se táhla s kočárek. Tady to byla pohoda.

 

Areál je vážně obrovitánský a zvířata mají neskutečně prostoru. Velbloudi, klokani, pštrosi, bůvoli, lamy, prasátka, vysokohorské krávy, kozičky, a mnoho a mnoho dalších druhů si můžete prohlédnout a často i pohladit či nakrmit.
Podívali jsme se do mapky (dostanete u pokladny), u které je i rozpis krmení každého zvířete a jako první nás čekalo krmení těchhle úžasně uslintaných krav :-D. S respektem jsem přistupovala i já, natož Nelinka. Má můj obdiv, protože statečně vydržela celé krmení a dokonce jí strčila do pusy svou krásnou malou ruku úplně celou :-D. „Maminko, sjintá, já chci umýt luce“ :-D.

 

Krmení jsme prokládali hraním a na delší dobu se zasekli na hřišti. Konečně si mohla Julinka vystoupit z kočáru a chvilku si užít na trávě a mezi dětmi.
Vždy je mi nesmírně sympatické, když jsou hřiště dřevěná. Plastu a kovu se člověk nakouká v Praze a sem to prostě úžasně zapadlo. Mezi výběhy jsou i známé nafukovací trampolíny, které nevím (nisméně chápu) proč, ale naši Nelinku nikdy moc netankovaly. Uvidíme jestli nebude skokan Juli. Já osobně to trochu chápu. Představa, že se na to konečně vysápu a vedle mě skočí třikrát těžší dítko, nemůžu čekat nic jiného než že mě trampolína odhodí dva metry daleko :-D. No, nic pro mě, ale děti to prostě milují. Máme tuto trampolínu i u nás na hřišti a ještě jsem si nikdy nevšimla, že by na ní bylo prázdno. Takže pro děti, které tohle milují je to tu a hned dvakrát.
Možná už začínáte mít úsměv na tváři jako já, protože Vám dochází, že tady tu svou ratolest prostě tutově utaháte. Respektive utahá se sama a vy přežijete bez úhony. 🙂 Bylo to tak i v našem případě.
Jedno z hřišť je dokonce situované tak, že končí ve výběhu u klokanů, takže když děti přejdou v dřevěném „hradu“ mostem až na konec, jsou vlastně přímo nad klokany a mohou pozorovat :-).
A my o vlku, klokani za rohem. Tahle fotka tady prostě být musela. Do výběhu ke klokanům se pouští také dle rozpisu na mapce a největší zálibou dětí byla asi honěná s klokany. Bylo nám jich tedy kapánek líto, ale chovatelka nás upozornila, že se klokani alespoň protáhnou :-D. Nu dobrá…
A co na ně Juli? Joooo tak ta ani netuší, že tam nějací klokani byli. 😀 Další super věc. Areál takové rozsahy zaručil, že nikdy nebyl problém najít tiché místečko pro malé unavené tvory.
No a aby se nepřidala! Zatím co si Juli dávala poledních dvacet, Nelča nemohla jinak než se přidat k dětem a zkusit si pohladit klokana :-D. Tenhle chudák ten večer asi odpadl v pelechu stejně jako naše děti…

 

Jakmile se mi podařilo vytáhnout Nelinku od klokanů, přišel konečně čas jídla! Mezi zvířaty a tolika podněty by člověk hodně rychle zapomněl i na to jídlo, ale když ono to u klokanů tááák krásně vonělo :-D. Vedle jejich výběhu je totiž malý buffet, kde si pomocí své kreditové karty koupíte cokoli z nabídky. Jídla, nápoje i dezerty. Jen pozor, že pro malé děti mějte jídlo s sebou. U pokladny bylo sice psáné, že jídlo své si nebrat, nicméně všem „bezzubým a málozubým“ tvorečkům v buffetu velice ochotně ohřáli domácí stravu v mikrovlnce. Před buffetem je pak griloviště, kde si můžete s dětmi opéct oběd sami.
Putování mezi zvířátky nám zpříjemnil „šlapací a odrážedlový“ koutek. Tohle byla bomba! Od nejmenších odrážedel až po velká šlapací. Do jednoho stejné traktůrky, které si můžete vypůjčit a drandit areálem. Neodolala ani Nelinka a příští léto už budou „traktořit“ s Juli obě dvě 🙂
A ano, vyrazili jsme sice za přírodou, ale to by nám Nela asi jen tak neodpustila a mé svědomí také ne. Na samotný závěr jsme si nechali krytou hernu. Mě osobně překvapila nesmírně. Vše s citem zasazené přesně do místního  prostředí. Uvnitř se každý vyzuje a naboso si užije každou atrakci. Dřevo, dřeva, dřevo, lano a minimum plastu. Vnitřní herna, naprostý ráj pro pro naši nejstarší :-).

 

Celá herna v celé své kráse. 

 

Líbí se mi kouteček, kde byly naházené jen obyčejné dřevěné hranoly. Opracované, zaoblené rohy. Příjemné kostky, jen surové dřevo. Dítě opravdu nepotřebuje panďuláčky, igráčky, batmany…, aby si vyhrálo.
V „koskovišti“ bylo pořád dost dětí a tady se popustila uzda dětské fantazii. Starší děti postavily, domy, mosty, naše Julinka alespoň ten komín 😀

 

No a Nelinka? Ta teď prožívá období horolezecké. Ať už doma nebo venku, leze a šplhá kde se dá. Takže její hlavní zábavou byly prolézačky, hrady, klouzačky a žebříky 🙂

 

 

Než jsme tuhle halu zdolaly, byly už dobré čtyři hodiny. A teď si zkuste představit, že máte dětem říct „Rozluč se, jedeme domů!“. No nešlo to, takže jsme to vzdali, sedli si s manželem na kafčo a děti nechaly na pospas vlastnímu úsudku a orientačnímu smyslu v domnění, že nás pak prostě najdou :-).

 

Asi jsme měli i trochu štěstí v tom, že se daný víkend meteorologové trochu sekli (ooo jak výjimečná situace) a místo deště byl luxusně slunečný den, takže jsme byli v herně v poměrně malém osazenstvu.

 

Takže na závěr to kafíčko. Táto tahej „kreditovku“, máma přeci nebude pít kafe „nasucho“ :-D. Mňam! Minimálně kvůli tomuhle mrkvovému dortu se sem vrátit prostě musím! I kdyby bez dětí :-D.

 

Ještě trocha inspektroského infa :-D. V celém areálu jsou dostupné i toalety, ve vnitřní herně dokonce i místnost s přebalovacím pultem. A na to, kolik tudy projde rodin s dětmi vše krásně udržované a krásně čisté. Pro zájemce o podrobnější přehled areálu se můžete podívat na místní mapku:

 

Líbilo? Já doufám, že ano, protože tahle návštěva mě překvapila neskutečně. Hlavně fakt, že to máme co by kamenem dohodil a my o tomhle parku doposud nevěděli. Navíc se areál neustále rozrůstá a do tří let by měl mít dokonce milion metrů čtverečných. To abych si pak vážně vypůjčila jednu z kárek (což mimochodem můžete už teď)
Tohle byla naše celá neděle! Slunečná, zvířecí, na čerstvém vzduchu a těmi nejlepšími …s rodinou. Za nás doporučujeme a my si tenhle výlet ukládáme na seznamu hodně vysoko, protože sem se znovu vrátíme.

Praktické informace na závěr:

Vstupné (pobyt na 4 hodiny, hřiště, traktůrky, trampolíny, ohniště,…)
  • dospělý…………………………  130kč
  • dítě nad 90cm…………………  90kč
  • dítě do 90cm, ZTP…………… ZDARMA
  • rodina (2 dospělý + 2děti)…. 590kč
  • celodenní rodinné vstupné…. 990kč
  • krmení………………………………30kč/osobu
 
Otevírací doba
  • pondělí…………………………… od 13 do 19 hodin (pokud je státní svátek tak od 9 hodin)
  • úterý až neděle………………….od  9 do 19 hodin
  • červenec a srpen do 21 hodin
 
Webová adresa: www.farmapark.eu
Cesta autem z Prahy: po dálnici D1, sjezd na 29.kilometru (exit 29 vpravo), průjezd obcemi Vranov a Vranovská Lhota. Vesnice Soběhrdy.
Pro nejmenší: pro děti do jednoho roku – plně sjízdné kočárkem, přebalovací pult, vlastní jídlo pro dítě Vám ohřejí v buffetu. Na místě však nekoupíte žádnou kojeneckou stranu. Ani přesnídávky ani obědy kojenců, takže s sebou.

 

Domácí mazlíčky nechte doma
 
Na místě nepřijímají žádné platební karty.
 
MUDr. Michala Knězková

All posts

11 Comments

  • Marie K. 20.4.2016 at 10:32

    Park vypadá úžasně. Škoda jen, že je od nás poněkud dál. Ale poměrně často jezdíme do Prahy, takže si ukládám mapku Farmaparku a třeba si tam někdy naplánujeme nějaký výlet, když budeme poblíž.

    • Míša 23.4.2016 at 10:57

      Maruško ano, ta lokalita je pro nás velikou výhodou. Ale jak říkáš, jak bude cesta kolem … 🙂

  • Petra Dvořáčková 21.4.2016 at 10:36

    Vypadá to super, akorát celodenní vstupné už je trochu darda… A na ty čtyři hodiny zase jak čtu, tak to nemá cenu. Asi to dostane mlaďoch k narozkám :).

    • Míša 23.4.2016 at 10:58

      Peti je to tak, peníz je to nemalý, ale dárek bombový, to je skvělý nápad 🙂

  • Unknown 22.4.2016 at 15:04

    Byli jsme včera a bohužel pár věci bych ještě doladila. První věc … park je krásně velký ale jedny záchody venku a až na konci je dost málo. Zvířátka mají krásně velké výběhy ale když se nesmí na travnaté plochy tak z cestiček kolikrát ani nejsou vidět,když jsou v dálce. A poslední věc je jídlo …. pokud to má být zaměřeno pro děti tak bych teplé párky,klobásu … ještě posílila o více hotovek a polívek pro děti. Je vidět,že se tam stále buduje tak tyto služby se jistě zlepší,jinak je tam krásná příroda.

    • Míša 23.4.2016 at 11:00

      Děkuji za komentář. Ohledně dětí naprosto souhlasím. Toho dětského jídla je málo, též děti necpu klobáskama apod. Já trochu spoléhala na to, že mám děti ještě dost malé a nikdo neměl s vlastním jídlem pro ně problém.
      To chození po trávě. My si toho nevšimli a na trávě byli všude všichni, takže jsme byli přímo u zvířátek blízko, včetně krmení a koukáí se přes plot, tak to nás naštěstí neomezilo 🙂

  • Unknown 15.7.2016 at 6:23

    Jsou to normální zloději a lidi jim na to letí. Za 190 Kč (130 Kč zde uvedených je lež, o víkendech je to 190) se smět čtyři hodiny dívat na husy, krávy a slepice??? Za tu cenu je celodenní vstupné do ZOO ve Dvoře Králové nebo v Praze. Češi holt opravdu umí vydělávat, ještě nikde neuvádí ceny v tom občerstvení, to budou taky určitě zajímavé.

    • Míša 15.7.2016 at 6:29

      V době kdy jsme byli my.bylo vstupné opravdu 130. Nemam důvod si tu vymýšlet. Na fotce vidíte i klokany, byly tam i lamy, pštrosi. Člověk by si měl uvědomit, že peníze jdou hodně na zvířátka a chod parku což je pochopitelné. Zoo mají všeobecne lepší dotování a mohou si dovolit dat lepší vstupné. Osobne mi nevadí za tuto zábavu zaplatit. Lepší než zavírat zvířata do klece. Ještě g toho prostoru tezi rodiny s dětmi. Ceník jídla mají na webu, najedli jsme se dva dospěli za 260kc i s pitím což zloději na není určitě. Krásný den

  • Jarda Thun 17.7.2016 at 10:14

    Plně souhlasím s kritikou od "unknown". My jsme tam byli 16.7. (sobota). Vstupné bylo proti oznámení na internetu opět vyšší (220Kč dospělí a 180 Kč dítě, to proto že je větší návštěva a proto i větší výdělek ???)). Občerstvení proti slibovaným dukátovým buchtičkám, steaky, řízečky apod – jen dva druhy palačinek (sladká a slaná), tousty a teplé párky. Při dotazu na projížďky na ponících mi bylo řečeno, že není ošetřovatel a tak o víkendu, kdy je návštěva a zájem největší se nevozí !!!! Paní v pokladně při vracení nepoužitého kreditu byla dost nepříjemná, nehledě na to, že jsem musel čekat, až si vyřídí soukromý telefon.Bližší kontakt se zvířátky byl pouze v prvním pavilonu u krmení kůzlátek a obřího králíka, jinak všechna zvířátka byla dost daleko od plotů. Ještě že počasí (které Vy nemůžete ovlivnit nám přálo a tak jsme si užili alespoň pěkné procházky).

    • Míša 17.7.2016 at 10:32

      Dobrý den Jardo, děkuji za Váš komentář. Očividně jsme Neli opravdu štěstí, protože nás den se tam podařil. Jeli jsme tam jako normální zákazníci na výlet a o tomhle miste dřív nevěděli vůbec nic. Je pravda, že to bylo mimo sezónu, takže si průběh těchto měsíců nedovedu představit. Naše holky byly nadsene, z krmení, hlazení, běhání u klokanů, houpaček. Ony jsou male, moc toho nepotřebují. Co zklamalo mě bylo jedině a to jídlo pro malé děti. S tim ale dost často počítám, takže jsem mela pro holky své a my dva se najedli z výběru uplne bez problémů. Děkuji ale za komentář. Minimálně upozornění by na netu byt urcite melo. Krásný zbytek léta. A pokud máte rádi farmy, moc doporučuji Blaník pro děti božské, najdete fotky a nás den u nich i tady na blogu.

  • Anonymní 1.11.2016 at 18:23

    To není popis, ale agitace. Farmapark je ukrutná lichva, kterou davy lidí žerou (aspoň dokud je to nové). V republice není ani jedna dražší zoo, minizoo, akvárium – nic – ani statátní ani soukromá! Paní Míša píše o něčem, čemu naprosto vůbec nerozumí. "Zoo mají všeobecně lepší dotování…", "peníze jdou hodně na zvířata…". Jistě, tohle není byznys, to je charita…
    Kreditní karty neslouží k pohodlí, ale proto, aby člověk neměl přehled kolik utrácí – aby si nevšiml, jak se peněženka vyprazdňuje. Je to stejně trestuhodná vychytávka jako v supermarketu drahé zboží na oči a levné někam zcela dolů.
    Honění klokanů není nic jiného než týrání zvířat. Oni se možná proběhnou, ale především permanentně stresují – utíkají ze strachu! Kdyby se nebáli, zůstali by na místě.
    To, že to řekla ošetřovatelka jen poukazuje na to, jak neodborný personál tady pracuje. Aby jste si to ověřili, nemusíte ani na místo, stačí na internetové stránky, které se hemží hrubými zoologickými chybami! Člověk žasne, že autor (nebo vlastník) takových stránek může vůbec park se živými zvířaty provozovat. Špatně často latinská i česká jména, hlouposti, odborné informace jsou neodborné nebo i lživé atd. Pštros emu (ve skutečnosti emu hnědý), ale obrázek pštrosa dvouprstého, klokan Bennettův s obrázkem klokana rudého… O moc lepší situace není ani na místě, i tam píšou kraviny.
    Nikdo se také nezmínil o tom, že se výběhy neuklízí (jako třeba v zoo) – všechny jsou značně posrané (slušněji to napsat nelze), zvlášť u skotu je to markantní!
    Hrůza. Děs.
    Farmapark je sice opravdu celkem hezký (aspoň dokud je nový), ale nic to nemění na faktu, že provoz je ryzí amatérizmus. Mohl by být i zajímavý, ale v první řadě je nazbytné jej zprofesionalizovat. (A ke všeobecné spokojenosti by bylo asi vhodné zamyslet se i nad přiblížením cen k lidovějším parametrům).

  • Leave a Reply

    Vítejte u nás na blogu!

    Mé jméno je Míša a jsem dětská lékařka. Především jsem ale mámou 4 dětí. Blog je o všem co mě naplňuje, co máme rádi, co nám dává smysl. Tedy o prevenci, zdraví, cestování a o našem životě. Doufám, že se Vám tu s námi bude líbit.

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Internet je plný informací, které ale mají skutečnou váhu? Co mám dělat? Povíme si vše od porodnice, prvních horeček a průjmů, přes otázky o očkování až po syndrom náhlého úmrtí a nácvik resuscitace kojence. Doma už vás nic nezaskočí! Nově i ON-LINE!

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Úspěšný projekt První pomoc dítěti už běží třetím rokem! Často si říkáte Co mám dělat? Přijďte a tenhle myšlenkový kolotoč dostane řád a vy pocit jistoty, že v případě nutnosti skutečně pomůžete! Nově i ON-LINE!

    Už potřetí MAMAblogem roku! Děkujeme!

    Kam za námi

    Nejnovější příspěvky

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    Děkujeme, že jste se zatoulali až k nám. Narazili jste na blog mladé lékařky a především mámy, který je o lásce k dětem, zdraví, hraní, cestování, Project Life, vzpomínkách a všem smysluplném co nás baví a naplňuje. Doufáme, že se vám bude líbit.

    ×