3.díl: PL krok za krokem: Fotografie – od cvaknutí po tisk

Zdravím a vítám Vás všechny, kteří dnes chcete nakouknout do mého „fotolabu“.

V dnešním, pátečním 3.dílu, bych se ráda věnovala fotografii a možné úpravě pro Project Life. Opět mějte na mysli, že článek má být uceleným přehledem a to především pro Vás, kteří s PLkem začínáte.
S fotografií se dají dělat velké věci a použít se dá velké množství programů, ale dnes bych chtěla ukázat můj běžný postup od samotného vyfocení, přes drobnou úpravu, nakolážování, vyvolání až po založení do kapes. Tak pojďme rovnou na to :-).

  1. CVAKNUTÍ

Fotografie je pro mě v Project life to nejdůležitější. Proto vlastně alba tvořím. Chci si prostřednictvím fotek uchovat co nejvíce okamžiků, a proto se fotkám ráda a asi poměrně hodně věnuji. To ale neznamená, že každý z Vás si zakládá na pěkných fotkách a vůbec to nevadí. Někdo dělá PL album proto, že rád zdobí kartičky a hraje si s papírem a samotná fotografie je spíše doplňkem. Ať je to ve Vašem případě jak chce, je dobré vědět, že k pěkným fotkám není cesta těžká a dokáže jí docílit naprosto každý.

Prvním velkým omylem je myslet si, že je potřeba k úpravám mít drahý fotoeditor. A omylem hned dalším to, že bez zrcadlovky a drahého fotoaparátu mít fotky krásné nebudete. Ani jedno není pravdou. Fotoeditorů je velké množství, k mé velké radosti jsou běžně dostupné na internetu a za některé není třeba dát ani korunu a krásně nám poslouží.
Mezi nejznámější patří:
  • PicMonkey – webový fotoeditor, kde si můžete pohrát s fotkou, vytvářet koláže a mnoho dalšího. Nevýhodou tohoto programu může být, že je v angličtině. Nicméně je vskutku intuitivní a rychle se v něm každý najde.
  • Picaso 3 od Google – můj TOP. V tomto programu dělám naprosto vše. Upravuji fotografie, používám různé filtry, tvořím koláže i popisky na fotky a to vše snadno a rychle, protože je program plně v češtině a též velice intuitivní. Zbytek článku tedy bude postavený na úpravách a práci právě v tomto programu. Zdarma si ho můžete stáhnout na webu a pustit se do toho spolu se mnou :-).

 

     2. TŘÍDĚNÍ A ORGANIZACE V PC

Všem doporučuji najít si systém v organizaci fotek, který bude vyhovovat právě Vám. Já se zprvu dost hledala a tápala, jak fotky v PC třídit … na začátky tedy ne úplně ráda vzpomínám. Doba hledání konkrétní fotografie, zkoumání data vyfocení a přiřazení k týdnům….no jak říkám, hledala jsem dlouho způsob, jak si přehledně fotky roztřídit. Nakonec jsem si vytvořila složku PL2015 a v ní další podsložky:
Photos: Třídím fotky do složek přímo podle konkrétních týdnů. V PC se tak řadí chronologicky a já mám vždy fotky z daného týdne hezky pohromadě. Na konci každého týdne tedy vezmu foťák, vytvořím pro daný týden složku a všechny fotky do ní uložím. To samé dělám následující týden. Je to týdenní materiál, ze kterého teprve později vyberu fotografie, které půjdou do alba.
Weeks: Druhá velká složka, která obsahuje podsložky očíslované 01 – 53. Tedy pro každý týden v roce jedna složka a do těch již dávám jen ty fotky, které přijdou do alba. Velikou výhodou je to, že na konci týdne, když toto uděláte a fotky vyberete, vidíte kolik fotografií máte a na základě toho lze hezky vymyslet layout, zvážit zda uděláte v albu dvoustranu nebo jen jednu stránku, protože materiálu máte málo. Zároveň krásně vidíte barevnost všech fotografií pohromadě. Již v tento moment často poznám, jaké kartičky budou třeba, aby stránka hezky ladila.

     3. DROBNÁ ÚPRAVA

Je to maličko nadstavba a vím, že ne každý má chuť s fotkami něco dělat přes počítač, ale Picasa toto umožňuje velmi snadným způsobem, tak alespoň nastíním základ, který využívám nejčastěji.

  • Jakmile v editoru otevřete některou z fotografií, zobrazí se Vám vlevo panel, na kterém je vše pro úpravu fotek. V první záložce jsou základní funkce jako Ořez fotografie, odstranění červených očí a vkládání textu do fotografií. Vše naprosto jednoduché. Vždy stačí jen na ikonu kliknout a program vás sám navede.

  • Jas, kontrast, stíny (druhá záložka na horní liště) – pokud máte fotografii, která je příliš tmavá, nemusíte hned zoufat. Spousta fotek jde zachránit tím, že si pohrajete se světlem v PC. V Picase jen jezdíte posuvníkem, nic nenastavujete a jednoduše jakmile se Vám bude fotka líbit, dáte uložit. Ano, opravdu jen intuice stačí a máte hotovo. Zabere to maximálně 30 sekund a fotku to posune na jinou úroveň. Za sebe doporučuji nebát se přidat světlo. Na monitoru mám často fotky až přesvětlené a je to záměr. Každé vyvolání fotografie totiž fotku ztmaví. Takže si světlo na fotce povytáhnu a jakmile fotku vyvolám, dostanu optimální výsledek. Ale to časem vypozorujete sami.


Před a po úpravě světla na fotografii.
  • Filtry (třetí až pátá záložka na horní liště) – program umožňuje použít spoustu filtrů, některé jsou moc pěkné a často mohou zachránit fotografii, která v originále není úplně zdařilá a vy ji chcete použít.  Nejčastěji používám:

    • ČB: Černobílá fotografie – používám v momentě, kdy je fotka trochu mázlá, barevně nepovedená, případně se barevně absolutně nehodí mezi ostatní fotky na stránce. Toho jsem využila u víkendové stránky, kterou jsem chtěla ladit do černo-červena, ale bylo mi líto některé fotky nepoužít. Stačilo je tedy dát černobíle a hned krásně pasují.

    • Doostřit – skvělá funkce. Ne vždy vám doostří vše, ale pokud máte fotku mázlou jen trochu, tak dokáže zázraky. Navíc fotky, které dáváte do koláží jsou pak menší, takže si můžete dovolit použít i fotky s mírným romazáním a není to po vyvolání poznat.
    • Nákres tužkou – neobvyklá funkce, dá se využít nejen do alba, ale i na jiné projekty. Já třeba využila na visačky na Vánoční dárky, aby mohla má dcera dárky rozdávat i přesto, že ještě neumí číst. Každý měl visačku s fotografií upravenou právě tímto filtrem. Stačilo jednou kliknout na fotku, pak už jen vytisknout, nalepit a efekt originální a přitom tak jednoduchý. Letos jsem si tak vytvořila i titulní stránku do našeho PL a naše podobizny „nakreslila tužkou“ 🙂

      4. KOLÁŽE

Protože mám za týden fotek poměrně mnoho a je mi líto je mazat, vytvářím si do kapes z fotek koláže. Podle formátu kapes tvořím nejčastěji koláž o rozměru 10*15 cm, tedy o velikosti velké kartičky, případně koláž takovou, aby mi vznikly fotky do kapes 10*7,5 cm, tedy velikost kartičky malé.
V programu Picasa je pro tvorbu koláže ikona, na kterou stačí kliknout. Ukážeme si postup krok za krokem:
  1. Vyberu fotky, které chci v koláži mít – stisknu klávesu Ctrl a myší si kliknu na fotky, které přijdou do koláže.
  2. Kliknu na ikonu „Vytvořit koláž“. (na přiloženém obrázku označena černou šipkou)
  3. Zvolím si Formát stránky = rozměr koláže. Volím nejčastěji 10*15 cm a to právě z důvodu vyvolání. Nemáte pak žádnou starost s tím, zda je fotka ve správném poměru a zda ji náhodou některý z fotolabů špatně nevytiskne. Pokud byste však chtěli formát jiného rozměru, stačí si tuto funkci „rozbalit“ a zakliknout si jiný rozměr. Můžete tak vytvořit například fotku čtvercovou, kruhovou, atypický poměr stran, panoromatické fotky apod. Ale těmto atypům mám v plánu věnovat článek samostatný. Dnes jen základ, i když už teď je toho koukám dost. 🙂
  4. Program Vám sám vytvoří návrh koláže – v levém menu si můžete zvolit způsob, kterým chcete fotky skládat, já používám Mozaika = fotky se seřadí každá v jiné velikosti a vytvoří přirozenou koláž, fotky nijak neořeže a máte je tak, jak jste je do koláže vložili. Ale nebojte se experimentovat a zkusit i něco jiného.
  5. Posuvníkem v levém menu si nastavím vzdálenost =  Mezery mřížky, kterou chci mít mezi fotkami a já osobně volím funkci Vykreslit stíny – přechod mezi fotkami hezky vystínuje a působí to přirozeně. Stačí „zafajfkovat“ políčko viz.přiložená fotografie.
  6. Pod vytvářenou koláží vidíte ještě tlačítko Promíchat fotky – necháte tak na programu, jak Vám fotky seřadí. Pokaždé když kliknete, program fotkami zamíchá. Pokud ale máte svou představu, stačí „chytnout“ fotku myší a přetáhnout na jiné místo. V tu chvíli se Vám s danou fotografií ta Vaše vymění. Takto si můžete fotky umístit kam chcete, dokud nejste spokojeni.
  7. Teď už jen stačí kliknout na Vytvořit koláž a máte hotovo 🙂
  8. Nakonec si můžete na fotku přidat nějaký nápis a to opět zcela jednoduše v základním menu. Hned v první záložce je ikona Text, na ní kliknete a program už Vám v našem rodném jazyce ukáže co dál. Kliknete na fotce na místo, kam chcete text umístit, ale můžete kliknout kamkoli, hotový text se dá kdykoli přetáhnout na jiné místo. Zvolíte si písmo, barvu i velikost a po napsání jen stisknete uložit. Celé kouzlo :-).
  9. Výsledkem je hotová koláž, kterou stačí doma vytisknout na fotopapír, případně vyvolat ve fotolabu a jen strčit v albu do kapsy 🙂
Takto snadno jsme vytvořili fotku o velikosti 10*15 cm. Pokud byste chtěli fotkou vyplnit kapsu malou, tedy formát 10*7,5cm, stačí když do koláže vložíte dvě fotografie vedle sebe. Celý postup zopakujete jak jsme si ho popsali. Tedy:
  1. Označíte si dvě fotky, které chcete použít.
  2. Kliknete na ikonu Vytvořit koláž.
  3. Formát stránky máte nastavený na 10*15 cm.
  4. Fotky vám program sám umístí vedle sebe.
  5. Kliknete na Vytvořit koláž.
  6. Necháte ve fotolabu vytisknout.
  7. Fotky řezačkou či nůžkami rozstříhnete a je hotovo :-).

    5. VYVOLÁNÍ vs. TISK

Poslední fáze v péči o fotky je jejich výroba tedy vyvolání či tisk. Já sama zatím využívám služeb profesionálních a musím říct, že jsem spokojená. Je třeba jen dát pozor na to, že koláže fotolaby často ořezávají. Formát Vám program vytvoří správný, poměr stran je přesně takový jaký být má a vy jen musíte ve fotolabu zvolit, že chcete fotografie BEZ OŘEZU, někdy to mívají označené jako Zachovat poměr stran. Případně si můžete zvolit (nemluvím o tisku fotek v drogeriích, tam toho automaty příliš neumí) tisk fotky s rámečkem, kdy Vám sami nastaví cca 0,4mm silný rámeček okolo fotky. Takto si nechávám do alba tisknout fotky já.
Druhá varianta je tisk fotek u sebe doma. Zatím sice posílám fotky na vyvolání do fotolabu, ale také jsem přemýšlela o tisku domácím. Nicméně dle mého názoru, pokud se tak opravdu rozhodnu, koupím si tiskárnu k tomuto účelu vytvořenou. Ne klasickou tiskárnu a do ní fotopapír. Project life tvořím proto, aby nám zůstal ne roky, ale desítky let. Kvalita fotek tisknutá na tiskárně, která není k tisku fotek určena, bude za několik let, dle mého, na fotkách znát.
Horkým favoritem je pro mě rozhodně tiskárna Canon Selphy, která je přímo určena pro tisk fotografií ve formátu 10*15cm, dokáže udělat koláže, tiskne na speciální fotopapír svou speciální metodou a máte zaručené, že fotografie z takového produktu Vám desítky let vydrží.
Vím, že toho dnes bylo asi hodně a já dnes zjistila, že zcela primitivní postup prostě jednoduše vysvětlit neumím a tak se klidně ptejte. Vypadá to možná složitě, ale celý proces od otevření programu do zavření mi nezabere víc jak 10 minut. Jen ta má slova to nedokáží popsat tak jednoduše jak to ve skutečnosti je. :-). A ať už se rozhodnete jakkoli, ať už zvolíte jakýkoli program, případně fotky neupravujete vůbec, je to jen a jen na Vás. My si tady dnes jen ukázali, že i jako úplní amatéři můžeme mít fotky pěkné.
Po dnešním dni máme za sebou 3 díly našeho seriálu a je čas dát si pauzu. Po každých třech dílech Vás nechám vydechnout a na příští týden si pro Vás připravím ukázku z mého aktuálního alba a poté budou následovat další tři díly našeho/Vašeho seriálu PL Krok za krokem 🙂
Krásný víkend a nezapomeňte ho prožít s foťákem v ruce :-).

 

MUDr. Michala Knězková

All posts

3 Comments

  • Lucie Salena 24.8.2016 at 20:36

    Parádní, přesně tohle jsem potřebovala na začátek,děkuji

  • Lenka 10.9.2017 at 9:56

    Dobrý den, muzete nam poradit nejaky fotolab, se kterým máte dobré zkušenosti? dekuji

  • Adéla 19.1.2018 at 22:28

    Dobrý večer, chtěla jsem se učit pracovat s fotkami paralelně s návodem, ale zjistila jsem, že Picasa, která mě z článku hodně oslovila, již zanikla. S čím tedy pracujete v současnosti (s také zmíněnou PicMonkey?)? Díky. Adéla

  • Leave a Reply

    Vítejte u nás na blogu!

    Mé jméno je Míša a jsem dětská lékařka. Především jsem ale mámou 4 dětí. Blog je o všem co mě naplňuje, co máme rádi, co nám dává smysl. Tedy o prevenci, zdraví, cestování a o našem životě. Doufám, že se Vám tu s námi bude líbit.

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Internet je plný informací, které ale mají skutečnou váhu? Co mám dělat? Povíme si vše od porodnice, prvních horeček a průjmů, přes otázky o očkování až po syndrom náhlého úmrtí a nácvik resuscitace kojence. Doma už vás nic nezaskočí! Nově i ON-LINE!

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Úspěšný projekt První pomoc dítěti už běží třetím rokem! Často si říkáte Co mám dělat? Přijďte a tenhle myšlenkový kolotoč dostane řád a vy pocit jistoty, že v případě nutnosti skutečně pomůžete! Nově i ON-LINE!

    Už potřetí MAMAblogem roku! Děkujeme!

    Kam za námi

    Nejnovější příspěvky

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    Děkujeme, že jste se zatoulali až k nám. Narazili jste na blog mladé lékařky a především mámy, který je o lásce k dětem, zdraví, hraní, cestování, Project Life, vzpomínkách a všem smysluplném co nás baví a naplňuje. Doufáme, že se vám bude líbit.

    ×