Plánovala jsem přidat do včelího seriálu už jen jeden poslední díl, o žihadlech a alergické reakci na všechny ty ďobance, na které se ptají maminky snad na každém semináři první pomoci, které už rok pořádám. Nakonec je ale všechno jinak a je tu ještě jeden extra díl. A když vám řeknu, že jsme byli na víkend u babičky, hned je jasné, čeho se to bude týkat :-D. Celá rodina mlsáme rádi a často, u dětí se snažíme mlsat hlavně s rozumem a myslím si, že se do daří. Co máme rádi hodně moc jsou medové svačinky, protože naše babička dělá medy ve velkém. Pampeliškový, sedmikráskový, smrkový, ale i bezový med jsme zkusili tenhle víkend. A zase jsme si upekli senzační domácí chia bagetu, kterou ocení i maminky celiaků a všechny dietářky, takže koho zajímá super včelí mlsání pro děti, najdete ho tu dnes.
Víkendy u babiček k dětem patří. My jezdíme do Liberce vždy všichni, protože se tam těší každý z nás. Jako správná babička nám zabaví děti, děda večer pravidelně přečte pohádku na dobrou noc a taky tam nikdy nezažijete hlad nebo kručení v břiše.
Pro holky je v Liberci k tomu všemu i zvířecí zábava, takže celé dopoledne po příjezdu loví kočku a muchlí pejska. Pro nás s tátou to znamená nohy hore a pohodu. Poslední víkend se podařil, holky zvedaly náladu a do seriálu o včelkách se hodí všechen ten medík, který babička uklohnila a krmila nás s ním.
Domácí chia chléb bez lepku
Co k tomu:
1/2 čaj.lžičky jedlé sody
Jak na to:
Kdy zařadit do jídelníčku MED?
Může být jednak alergenem, který dětem může způsobit potíže jako jsou nechutenství, průjem či zvracení nebo třeba afty v pusince, otoky sliznic, svědění, pálení, kýchání či ekzémy.
V některých případech se ale může stát, že med, který vypadá i voní nádherně, může být jedovatý. Stane se tak v případě, že včelky sbírají a vytváří med z květů rostlin jedovatých jako je třeba oleandr. U nás takové rostliny ale nenajdeme, takže med pocházející z našich končin jedovatý nebude.
Krom toho, že může být med alergenem, u dětí do 18 měsíců je rizikem možnost vzniku botulismu. Způsobit ho může bakterie tvořící nebezpečný botulotoxin. U starších dětí už ke vzniku toxinu nedochází, protože žaludeční šťávy jsou kyselejší a bakterie průchod trávicím traktem nepřežijí.
Včelí mlsota z lučiny a ořechů
Perfektní je samozřejmě i z řeckého jogurtu, ale to už je výživově zase trochu jiná pecka 😀 takže my s úspěchem nahrazujeme lučinou. Když stíhám domácí, děláme si přes noc domácí, v jiném případě neřeším a kupuju.
Lučina kostka je úplně čistá, bez éček, takže zapadne do jídelníčku všem dětem, kde to rodiče nějako víc řeší. Je to trochu moje úchylka, ale snad mě mé povolání trochu omlouvá a třeba to dá holkám do života alespoň nějaké vzorce o správném stravování a nebudou bojovat s cukrem a dobrou uzeninkou jako já :-D.
Co k tomu:
Med jakýkoli máte, lepší než z klasika potravin je ten od včelařů 🙂
Všeobecně jsme po Lučině sáhli v době, kdy Nela nastoupila do školky a ač jí hodně a všechno, ve školce nastal problém, že dopolední svačiny tam nechtěla vůbec jíst a já netušila proč. Po nějakém týdnu, kdy celé dopoledne nejedla nám řekla, že tam mají ke každé svačině pomazánku. Barevné cosi na chlebu neznala a ani to tam nechtěla ochutnat.
Dala jsem si trochu práci, zašla do školky se vyptat, co přesně k sváče mají a začala jsem pomazánky dělat doma. Z tvarohu či lučiny tam mají každý den pomazánky jako pórková, lečová, zeleninová, česneková, mrkvová či celerová a fantazie kuchařek byla v tomhle bujnější než moje. Zkusili jsme je tedy zavést i doma a Nela se po měsíci ve školce rozjedla a „barevné cosi“ na chlebu už jí dneska nevadí. Zkusí ochutnat a když nechutná, nejí, většinou ale zhltne i přídavek.
Jak na to:
Nooo já teda foodblogerka rozhodně nebudu, takže obtížnost našich spatlanin je na jednu kuchařskou čepici a tři minuty vašeho času :-D. Sváču si snadno upatlají i děti. Lučinu celou vyklopíme do misky, přilejeme medu tak, aby nám vyhovovala sladkost, dosypeme tolik oříšků, kolik máme rádi a důkladně promíchám, až vidličkou mírně „našleháme“. To je celé. Pak už jen vesele napatláme na chlebík. Krom pečení chia chleba si tohle zvládnou udělat děti i samy.
Já jdu teď poslat receptík své nutriční specialistce Katce, díky které jsem konečně dala pryč poporodní kila a za poslední rok mám za sebou rovných mínus 20 kg. Ale protože ještě pořád kus chybí, neustále konzultuju a pokukuju po něčem zdravém, co se mnou ale budou moct jíst i děti a já nebudu muset vařit a péct zvlášť pro sebe a zvlášť pro ně.Věřím, že tohle Katka nejen schválí, ale rozešle i jiným svým klientům a vůbec nevadí, že si osladím život medem, ten mám povolený a užívám si ho dopoledne poměrně ve velkém. Na blogu je z léta článek o mé nutriční poradkyni a vůbec celém tom poporodním procesu shazování, najdete ho tu :-).
My už teď máváme z Liberce, kde vám píšu článek v neuvěřitelné pohodičce ze zahradní houpačky, kde je klídek a o holky se mi na písku stará, naše mladá, babička. Tak takhle bych si to uměla představit často :-).
Mějte se krásně a jestli se do receptu dáte, určitě dejte vědět jak tohle zdravé mlsání dopadlo u vás. Chia chlebíkům třikrát sláva a medu dvakrát tolik.
6 Comments
Recept na bagetku zni paradne, ja jako tez hubnouci,ji rada vyzkousim…akorat ja naopak cibuli nejim vubec,v nicem.. 😀 jde v bagetce necim nahradit? Petra P.
Moc děkuju za tip, určitě vyzkoušíme! My jsme na pomazánky zvyklí, ale slečna si jede svý každý den pořád to stejný… Už se ani neptám, co chce na snídani. 🙂
Mnam, dostala jsem chut na chleba s maslem a medem.U nas je posledni mesic taky hodne oblibeny med. (Verca Sembolova)
Dobry den, prosim Vas, cim by sa dslo nahradit mlieko?
Z nadpisu jsem se tesila na chlebik, cekala jsem chia seminka ne mouku, ale snad bych sehnala. Ale zarazila me ta cibule, protoze ji nejim… Citit tam asi neni kdyz na to davate med :-/ ale i tam to vyrazne zmensilo chut ho upect 🙂
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně užívání propolisu u dětí? Díky, Eva.