zdravě | Jahodové mlsání

U babiček se mlsá, to je jasná věc. My máme ale to obrovské štěstí, že u našich babiček se mlsá zdravě :-). Teď po jahodových žních mají holky na výlety tu slavnou Jahodou kůži, kde jen z toho názvu je mi decentně šoufl :-D. To kdo vymyslel? Tak já teda holky pozvu na jahodový plátek nebo papír, než abych volala „Holkyyy, kůže je hotová :-D“. Chcete na ni znát recept a udělat si ji doma? Tak hurá k nám…

 Postup na tuhle jahodou mlsotu je hodně snadný a dá se aplikovat nejen na jahody, ale cokoli z ovoce, kterého máte dost. Díky tepelné úpravě je totiž jahodový plát trvanlivý a holky ho teď mají na mlsání. Ovoce naházíte do Bulíka (rozuměj náš Nutribulett nebo jakýkoli mixér) a můžete do něj přihodit i různé druhy ovoce dohromadny, semínka,… Rozmixujeme na hladkou kaši – pokud má ovoce hodně vlákniny a nedaří se mixovat dohladka, přilijte vodu.

Do směsi můžete zamíchat lžíci medu nebo javorového sirupu, pokud je směs hodně kyselá a přidat například vanilkový lusk nebo esenci, skořici,…. Pak už je postup snadný. Vylijeme směs na plech a sušíme v troubě na 90° po dobu cca 3 hodin.

Vylijeme na pečící papír, rozetřeme tak, aby tloušťka byla cca 0,5cm. Konzistenci se snažte přiblížit klasické přesnídávce.

A krom toho, ze to holkám moc chutná jen tak do ruky, můžete ze vzniklého jahodového „papíru“ třeba vykrajovátkem vytvořit tvary, kterými ozdobíte jiné pokrmy. Můžete jej i nakrájet na tenké nudličky  a přidávat dětem do jiných jídel. U nás se ale obávám, že celá ta dobrota veme rychle za své :-D.

A protože se na nás valí spousta borůvek a už začínají být k zobání i v lese, rozhodně si tohle zkusíme třeba v mixu borůvky s banánem a nějakým tím semínkem, který Nutribulett krásně dohladka rozmixuje a děti v tom budou mít i nějaký ten zdravější tuk.

Krásné jahodové :-).

MUDr. Michala Knězková

All posts

17 Comments

  • Věra Srbová 8.7.2017 at 12:04

    jůů Míšo moc děkuji za typ! Naše holky to milují jako jablíčkové zatočené tyčinky – je to úplně stejné ale drahé jako čert 🙂 Teď si to vyrobíme raz dva! 🙂

    • Míša 10.7.2017 at 21:24

      Ahoj Věrko, moc díky za komentář. Ty jablečné znám taky, občas jsme je kupovali i u nás v lékárně 🙂 ale přesně jak píšeš, stojí to strašně. Tak dej vědět z čeho zkoušíte a jak vyšlo 🙂

  • Anonymní 8.7.2017 at 21:50

    Ake mnozstvo jahod treba mixnut na 1 plech? Rolicky treba uchovavat vzuchotesne uzavrete aby nevyschli? Ale asi take nahrozi pri 2 detoch, co?:)

    • Míša 10.7.2017 at 21:25

      Dobrý večer, já dělala z cca 1 kg, záleží i na velikosti plechu. Klidně můžete udělat každou část plechu z jiného ovoce, pokud by vám nestačil jeden druh a bylo málo.
      Určitě uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a vydrží tak déle a budou lepší 🙂

  • Jitka Křížková 9.7.2017 at 6:23

    super, dekujeme za dalsi super tip

    • Míša 10.7.2017 at 21:25

      Jani já moc děkuju za komentář a ať chutná 🙂 Míša

  • Slovanská máma 9.7.2017 at 7:00

    Výborný tip, tohle vyzkouším 🙂

    • Míša 10.7.2017 at 21:26

      Tak dejte, mami, vědět jak chutnalo 🙂 Míša

  • Hana Buštíková 9.7.2017 at 9:48

    Dobrý den. Je možné to udělat i z přesnídávky? Mám domácí meruňkovou a dcera ji nejí. Přidala bych třeba jablko nebo čerstve meruňky, maliny… Jen to rozmixuju a vyleju na pečící papír a susim? Kde to pak skladovat? V lednici?Děkuji Hanka

    • Míša 10.7.2017 at 21:28

      Hanííí teda čekala jsem hodně, aleee. Já myslím, že můžete. Určitě bude lepší chuť z čerstvého voce a nejsem si jistá, zda bude držet placka po vysušení tvar. Jak je to povařené, má to celkově jinou konzistenci. Ale když si představím, že trochu oschne přesnídávka na víčku od přesnídávky, tak taky ztuhne. Zkuste a dejte vědět 🙂 samotnou mě to zajímá. Tipla bych ale, že asi nebude ten "ovocný papír" tak držet tvar. Když smícháte s čerstvým ovocem, šance určitě větší :-).
      Skladuju jen ve vzduchotěsné krabičce, mimo lednici. Ale u nás je to hned pryč :-D.

    • Hana Buštíková 15.7.2017 at 7:22

      Tak jsem dala banán,maliny, meruňky a 2 přesnídávky. Javorový sirup. A je to v troubě tak uvidíme.

  • Martina 10.7.2017 at 5:17

    Dobry den, šlo by udělat i z mrazeneho ovoce? Děkuji Martina

    • Míša 10.7.2017 at 21:29

      Dobrý večer Marti, určitě ano. Jen je třeba počítat s tím, že chuť nebude tak intenzivní jako z ovoce čerstvého :-). Hezký večer 🙂

    • Martina 12.7.2017 at 12:56

      Tak jsem koupila čerstvé, Míšo ;). Uz to susim 2 h a pořád je to tekuté .. Když mám horkovzdusnou troubu, je dobré použít ventilátor nebo je lepší klasický horní a spodní ohřev, nevíte?

    • Míša 12.7.2017 at 12:59

      Marti klasika recept je na 50 stupňů 10 hodin, já dala klasika spodni a dolní ohřev. Systém dokud nebude struktura jako papír. Záleží na obsahu vody atd. Držím palce 😊

  • Anonymní 12.7.2017 at 12:09

    Můžu se zeptat, kam jezdíte na borůvky? 🙂

    • Míša 12.7.2017 at 13:00

      Jezdíme u nás v Liberci pod Ještěd nebo pak na chalupě. U Prahy ne. Hezký den

    Leave a Reply

    Vítejte u nás na blogu!

    Mé jméno je Míša a jsem dětská lékařka. Především jsem ale mámou 4 dětí. Blog je o všem co mě naplňuje, co máme rádi, co nám dává smysl. Tedy o prevenci, zdraví, cestování a o našem životě. Doufám, že se Vám tu s námi bude líbit.

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Darujte poukaz na kurz nastávajícím rodičům

    Internet je plný informací, které ale mají skutečnou váhu? Co mám dělat? Povíme si vše od porodnice, prvních horeček a průjmů, přes otázky o očkování až po syndrom náhlého úmrtí a nácvik resuscitace kojence. Doma už vás nic nezaskočí! Nově i ON-LINE!

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Darujte poukaz na kurz dětské první pomoci

    Úspěšný projekt První pomoc dítěti už běží třetím rokem! Často si říkáte Co mám dělat? Přijďte a tenhle myšlenkový kolotoč dostane řád a vy pocit jistoty, že v případě nutnosti skutečně pomůžete! Nově i ON-LINE!

    Už potřetí MAMAblogem roku! Děkujeme!

    Kam za námi

    Nejnovější příspěvky

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    MAMAblog roku 2017/18/19 jsme díky vám!

    Děkujeme, že jste se zatoulali až k nám. Narazili jste na blog mladé lékařky a především mámy, který je o lásce k dětem, zdraví, hraní, cestování, Project Life, vzpomínkách a všem smysluplném co nás baví a naplňuje. Doufáme, že se vám bude líbit.

    ×