U babiček se mlsá, to je jasná věc. My máme ale to obrovské štěstí, že u našich babiček se mlsá zdravě :-). Teď po jahodových žních mají holky na výlety tu slavnou Jahodou kůži, kde jen z toho názvu je mi decentně šoufl :-D. To kdo vymyslel? Tak já teda holky pozvu na jahodový plátek nebo papír, než abych volala „Holkyyy, kůže je hotová :-D“. Chcete na ni znát recept a udělat si ji doma? Tak hurá k nám…
Postup na tuhle jahodou mlsotu je hodně snadný a dá se aplikovat nejen na jahody, ale cokoli z ovoce, kterého máte dost. Díky tepelné úpravě je totiž jahodový plát trvanlivý a holky ho teď mají na mlsání. Ovoce naházíte do Bulíka (rozuměj náš Nutribulett nebo jakýkoli mixér) a můžete do něj přihodit i různé druhy ovoce dohromadny, semínka,… Rozmixujeme na hladkou kaši – pokud má ovoce hodně vlákniny a nedaří se mixovat dohladka, přilijte vodu.
Do směsi můžete zamíchat lžíci medu nebo javorového sirupu, pokud je směs hodně kyselá a přidat například vanilkový lusk nebo esenci, skořici,…. Pak už je postup snadný. Vylijeme směs na plech a sušíme v troubě na 90° po dobu cca 3 hodin.
Vylijeme na pečící papír, rozetřeme tak, aby tloušťka byla cca 0,5cm. Konzistenci se snažte přiblížit klasické přesnídávce.
A krom toho, ze to holkám moc chutná jen tak do ruky, můžete ze vzniklého jahodového „papíru“ třeba vykrajovátkem vytvořit tvary, kterými ozdobíte jiné pokrmy. Můžete jej i nakrájet na tenké nudličky a přidávat dětem do jiných jídel. U nás se ale obávám, že celá ta dobrota veme rychle za své :-D.
Krásné jahodové :-).
17 Comments
jůů Míšo moc děkuji za typ! Naše holky to milují jako jablíčkové zatočené tyčinky – je to úplně stejné ale drahé jako čert 🙂 Teď si to vyrobíme raz dva! 🙂
Ahoj Věrko, moc díky za komentář. Ty jablečné znám taky, občas jsme je kupovali i u nás v lékárně 🙂 ale přesně jak píšeš, stojí to strašně. Tak dej vědět z čeho zkoušíte a jak vyšlo 🙂
Ake mnozstvo jahod treba mixnut na 1 plech? Rolicky treba uchovavat vzuchotesne uzavrete aby nevyschli? Ale asi take nahrozi pri 2 detoch, co?:)
Dobrý večer, já dělala z cca 1 kg, záleží i na velikosti plechu. Klidně můžete udělat každou část plechu z jiného ovoce, pokud by vám nestačil jeden druh a bylo málo.
Určitě uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a vydrží tak déle a budou lepší 🙂
super, dekujeme za dalsi super tip
Jani já moc děkuju za komentář a ať chutná 🙂 Míša
Výborný tip, tohle vyzkouším 🙂
Tak dejte, mami, vědět jak chutnalo 🙂 Míša
Dobrý den. Je možné to udělat i z přesnídávky? Mám domácí meruňkovou a dcera ji nejí. Přidala bych třeba jablko nebo čerstve meruňky, maliny… Jen to rozmixuju a vyleju na pečící papír a susim? Kde to pak skladovat? V lednici?Děkuji Hanka
Hanííí teda čekala jsem hodně, aleee. Já myslím, že můžete. Určitě bude lepší chuť z čerstvého voce a nejsem si jistá, zda bude držet placka po vysušení tvar. Jak je to povařené, má to celkově jinou konzistenci. Ale když si představím, že trochu oschne přesnídávka na víčku od přesnídávky, tak taky ztuhne. Zkuste a dejte vědět 🙂 samotnou mě to zajímá. Tipla bych ale, že asi nebude ten "ovocný papír" tak držet tvar. Když smícháte s čerstvým ovocem, šance určitě větší :-).
Skladuju jen ve vzduchotěsné krabičce, mimo lednici. Ale u nás je to hned pryč :-D.
Tak jsem dala banán,maliny, meruňky a 2 přesnídávky. Javorový sirup. A je to v troubě tak uvidíme.
Dobry den, šlo by udělat i z mrazeneho ovoce? Děkuji Martina
Dobrý večer Marti, určitě ano. Jen je třeba počítat s tím, že chuť nebude tak intenzivní jako z ovoce čerstvého :-). Hezký večer 🙂
Tak jsem koupila čerstvé, Míšo ;). Uz to susim 2 h a pořád je to tekuté .. Když mám horkovzdusnou troubu, je dobré použít ventilátor nebo je lepší klasický horní a spodní ohřev, nevíte?
Marti klasika recept je na 50 stupňů 10 hodin, já dala klasika spodni a dolní ohřev. Systém dokud nebude struktura jako papír. Záleží na obsahu vody atd. Držím palce 😊
Můžu se zeptat, kam jezdíte na borůvky? 🙂
Jezdíme u nás v Liberci pod Ještěd nebo pak na chalupě. U Prahy ne. Hezký den